Crypto

Top 10 Criptomonede din 2023

1. Bitcoin (BTC)

Creat în 2009 de Satoshi Nakamoto, Bitcoin (BTC) este criptomoneda originală. Ca și în cazul majorității criptomonedelor, BTC rulează pe un blockchain sau un registru care înregistrează tranzacțiile distribuite într-o rețea de mii de computere. Deoarece completările la registrele distribuite trebuie verificate prin rezolvarea unui puzzle criptografic, un proces numit dovada muncii, Bitcoin este păstrat în siguranță și protejat de fraudatori.

Cumpara Bitcoin

2. Ethereum (ETH)

Atât o criptomonedă, cât și o platformă blockchain, Ethereum este favoritul dezvoltatorilor de programe datorită aplicațiilor sale potențiale, cum ar fi așa-numitele contracte inteligente care se execută automat atunci când sunt îndeplinite condițiile și jetoanele nefungibile (NFT).

Ethereum a cunoscut, de asemenea, o creștere extraordinară. Din aprilie 2016 până la sfârșitul lunii iulie 2023, prețul său a trecut de la aproximativ 11 USD la aproximativ 1.868 USD, în creștere cu 16.885%.

3. Tether (USDT)

Spre deosebire de alte forme de criptomonedă, Tether (USDT) este o monedă stabilă, ceea ce înseamnă că este susținută de monede fiat precum dolarii americani și euro și păstrează ipotetic o valoare egală cu una dintre aceste denominațiuni. În teorie, aceasta înseamnă că valoarea Tether ar trebui să fie mai consistentă decât alte criptomonede și este favorizată de investitorii care se tem de volatilitatea extremă a altor monede.

4. Binance Coin (BNB)

Binance Coin (BNB) este o formă de criptomonedă pe care o puteți folosi pentru a tranzacționa și a plăti comisioane pe Binance, una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume. De la lansarea sa în 2017, Binance Coin s-a extins în trecut, pur și simplu facilitând tranzacțiile pe platforma de schimb Binance. Acum, poate fi folosit pentru tranzacționare, procesare plăți sau chiar pentru rezervarea aranjamentelor de călătorie. De asemenea, poate fi tranzacționat sau schimbat cu alte forme de criptomonedă, cum ar fi Ethereum sau Bitcoin.

5. U.S. Dollar Coin (USDC)

La fel ca Tether, USD Coin (USDC) este o monedă stabilă, ceea ce înseamnă că este susținută de dolari americani și vizează un raport de 1 USD la 1 USDC. USDC este alimentat de Ethereum și puteți utiliza USD Coin pentru a finaliza tranzacții globale.

6. XRP (XRP)

Creat de unii dintre aceiași fondatori ca și Ripple, o companie de tehnologie digitală și de procesare a plăților, XRP poate fi utilizat în acea rețea pentru a facilita schimburile de diferite tipuri de monede, inclusiv monede fiat și alte criptomonede majore.

La începutul anului 2017, prețul XRP era de 0,006 USD. Începând cu 11 iulie 2023, prețul său a ajuns la 0,47 USD, egal cu o creștere de 7.800%.

7. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin a fost renumit ca o glumă în 2013, dar a evoluat rapid într-o criptomonedă proeminentă datorită unei comunități dedicate și a memelor creative. Spre deosebire de multe alte cripto-uri, nu există o limită a numărului de Dogecoins care pot fi create, ceea ce lasă moneda susceptibilă de devalorizare pe măsură ce oferta crește.

8. Cardano (ADA)

Ceva mai târziu în scena cripto, Cardano (ADA) se remarcă prin acceptarea timpurie a validării probei de miză. Această metodă accelerează timpul de tranzacție și scade consumul de energie și impactul asupra mediului prin eliminarea aspectului competitiv, de rezolvare a problemelor, al verificării tranzacțiilor în platforme precum Bitcoin. Cardano funcționează, de asemenea, ca Ethereum pentru a permite contracte inteligente și aplicații descentralizate, pe care ADA, moneda sa nativă, le alimentează.

9. Solana (SOL)

Dezvoltat pentru a ajuta la utilizarea finanțelor descentralizate (DeFi), a aplicațiilor descentralizate (DApps) și a contractelor inteligente, Solana rulează pe un mecanism hibrid unic de dovadă a mizei și dovadă a istoriei pentru a procesa tranzacțiile rapid și în siguranță. SOL, simbolul nativ al Solanei, alimentează platforma.

10. Litecoin (LTC)

Litecoin este unul dintre altcoins-urile originale, conceput pentru a îmbunătăți câteva dintre deficiențele percepute de Bitcoin, cum ar fi viteze lente de procesare a tranzacțiilor și monopoluri miniere. LTC este construit pentru a fi utilizat în tranzacțiile de zi cu zi, în timp ce Bitcoin a evoluat într-un „magazin de valoare”.

Litecoin are și unele diferențe notabile față de Bitcoin. Pe lângă viteza de procesare, există și problema aprovizionării. În timp ce Bitcoin este limitat la o aprovizionare maximă de 21 de milioane de monede, Litecoin este limitat la 84 de milioane de monede.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top