Sport si Sanatate

Cum să ai un somn odihnitor

Mare parte a activităților zilnice, a calității realizării task-urilor și a stării de spirit sunt influențate într-o proporție considerabilă de somnul din noaptea anterioară. Somnul reprezintă momentul în care creierul trebuie să-și ia pe deplin doza de relaxare, de odihnă și de refacere, dar și perioada în care întreg organismul își încetinește funcțiile.

Somnul ca și acțiune nu este suficient pentru ca organismul și creierul să se refacă după o zi lungă; pentru acestea este necesară o serie de lucruri de care să se țină cont:

  1. Activitățile relaxante dinaintea somnului. Nu te încărca cu cele mai grele sarcini la final de zi și nu lăsa cele mai dificile lucruri de făcut pentru seara deoarece calitatea odihnei va fi extrem de influențată de gândurile, emoțiile pe care le trăiești cu puțin timp înainte.
  2. Dezobișnuiește-te de utilizarea TV-ului, laptopului sau a telefonului înainte de somn. Poate părea plăcută vizionare unui film înainte de a adormi, dar cât de prielnice sunt acele secvențe derulate în mod rapid, pe care creierul se chinuie să le asimileze și înțeleagă și care uneori pot fi de o exagerată violență, pentru un somn liniștit? De asemenea, conținutul oferit de tehnologie, precum știrile, imaginile cu impact emoțional, ce stârnesc în mintea observatorului diverse stări și stimulează dezvoltarea anumitor gânduri ce se reprimă pe parcursul somnului, uneori în mod inconștient.
  3. Ține cont de mâncarea de la cină. Extrem de important este modul în care te alimentezi în timpul ultimei mese de pe parcursul zilei pentru că din acestă acțiune, organismul se poate bucura de un somn odihnitor, prielnic și de refacere doar în cazul în care mâncarea servită este una cu conținut ușor, care nu implică forțarea organelor pentru a o digera și care le permite intrarea acestora în starea de pasivitate de pe parcursul nopții, în caz contrar, alimentele bogate în grăsimi se vor resimți atât pe parcursul nopții, cât și în ziua imediat următoare.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top